matematykaszkolna.pl
kwadratowa Oliwia: rysunekNie cierpie geometrii ale mam takie jeszcze 2 zadanka o zrobienia związane z funkcja kwadratowa Pierwsze takie Dany jest trojkat równoboczny ABC Na bokach AB BC i CA zaznacz odpowiednio punkty M N P tak ze |AM|=|BN|=|CP|=x |AB|=1 dm Zbadaj pole trojkata MNP jako funkcje x Staram się robic rysunki do zadania wiec tutaj widze ze |BM|=|CN|=|AP|= 1−x Ale żeby obliczyć pole trojkata powinnam mieć jeszcze wysokość Nie bardzo wiem jak ja wyznaczyć . LIcze na pomoc
24 kwi 11:21
Ajtek: Δ PMN jest równoboczny.
24 kwi 11:29
Tadeusz: zauważ, że trójkąty AMP, BNM i CPN są przystające Bez problemu policzysz ich pole jako funkcję od x Pole trójkąta ABC znasz ... a pole trójkąta MNP to różnica pola trójkąta ABC i 3 pól trójkąta AMP
24 kwi 11:29
Tadeusz: https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html ostatni wzór ten z sinα emotka
24 kwi 11:31
Oliwia: Już widze . Będziemy mieli trojkat prostokątny 30, 60 90 zaraz policze
24 kwi 11:32
Tadeusz: a niby dlaczego prostokątny
24 kwi 11:34
Oliwia: Dzieki wszystkim za wpisy Mialam ten link wlaczony caly czas przed sobą i nie widziałam tych wpisow Skorzystam z podpowiedzi . Będę miała kilka wersji . Dzieki emotka
24 kwi 11:36
Tadeusz: emotka
24 kwi 11:38
Oliwia: Tadeusz masz racje . Ja zamiast wziąć po uwagę trojkat MNP to wzielam pod uwagę trojkat MNB i tutaj patrzyłam na wysokość Dziekuje za zwrócenie uwagi
24 kwi 11:40
Kazimierz: Możesz także obliczyć bok trójkąta w środku korzystając z twierdzenia cosinusów. Gdy już będziesz miała obliczony bok to pole trójkąta równobocznego liczysz ze wzoru.
24 kwi 11:45
Tadeusz: MNB też prostokątny być nie musi emotka
24 kwi 11:46