kwadratowa
Oliwia:

Nie cierpie geometrii ale mam takie jeszcze 2 zadanka o zrobienia związane z funkcja
kwadratowa
Pierwsze takie
Dany jest trojkat równoboczny ABC
Na bokach AB BC i CA zaznacz odpowiednio punkty M N P tak ze
|AM|=|BN|=|CP|=x
|AB|=1 dm
Zbadaj pole trojkata MNP jako funkcje x
Staram się robic rysunki do zadania wiec tutaj widze ze
|BM|=|CN|=|AP|= 1−x
Ale żeby obliczyć pole trojkata powinnam mieć jeszcze wysokość
Nie bardzo wiem jak ja wyznaczyć . LIcze na pomoc
24 kwi 11:21
Ajtek:
Δ PMN jest równoboczny.
24 kwi 11:29
Tadeusz:
zauważ, że trójkąty AMP, BNM i CPN są przystające
Bez problemu policzysz ich pole jako funkcję od x
Pole trójkąta ABC znasz ... a pole trójkąta MNP to różnica pola trójkąta ABC i 3 pól trójkąta
AMP
24 kwi 11:29
24 kwi 11:31
Oliwia: Już widze . Będziemy mieli trojkat prostokątny 30, 60 90
zaraz policze
24 kwi 11:32
Tadeusz:
a niby dlaczego prostokątny
24 kwi 11:34
Oliwia: Dzieki wszystkim za wpisy
Mialam ten link wlaczony caly czas przed sobą i nie widziałam tych wpisow
Skorzystam z podpowiedzi . Będę miała kilka wersji . Dzieki
24 kwi 11:36
Tadeusz:
24 kwi 11:38
Oliwia: Tadeusz masz racje .
Ja zamiast wziąć po uwagę trojkat MNP to wzielam pod uwagę trojkat MNB i tutaj patrzyłam
na wysokość
Dziekuje za zwrócenie uwagi
24 kwi 11:40
Kazimierz: Możesz także obliczyć bok trójkąta w środku korzystając z twierdzenia cosinusów. Gdy już
będziesz miała obliczony bok to pole trójkąta równobocznego liczysz ze wzoru.
24 kwi 11:45
Tadeusz:
MNB też prostokątny być nie musi
24 kwi 11:46