Wyrażenia algebraiczne
Whale: Czynniki różnią się o 2, a ich iloczyn jest większy od 8. Przyjmij x jako większy czynnik i
zapisz opisaną sytuację za pomocą nierówności. Wyznacz najmniejszy ilocczyn całkowitych
czynników spełniających podane warunki. Podaj te czynniki.
undefined
24 kwi 10:22
ICSP: i W czym problem ?
x , y czynniki
x > y
x − y = 2 (bo różnią się o 2)
x*y ≥ 8
x * (x + 2) ≥ 8
Zwykła nierównośc kwadratowa.
24 kwi 10:25
Whale: Nie powinno być
x ( x + 2 ) > 8?
po rozwiązaniu wychodzi wynik x∊R− <−4, 2> i problem jest w tym, że nie za bardzo wiem, co mam
zrobić w tym momencie.
24 kwi 10:34
ICSP: x * (x − 2) ≥ 8 , Wyznaczam y a nie x
24 kwi 10:34
ICSP: Faktycznie jest większy :
x * (x − 2) > 8
(x − 1)2 > 32
|x − 1| > 3
x > 4 v x < −2
Bierzemy x = 5 i y = 3 i dostajemy nasz iloczyn : 5 * 3 = 15 − najmniejszy iloczyn całkowitych
czynników.
24 kwi 10:38