kwadratowa
Oliwia: Który wspolczynnik trójmianu kwadratowego
y=ax2+bx+c jest wyznaczony przez warunek ze
a) os OY jest osia symetrii wykresu tego trójmianu ?
b) wykres tego trójmianu przechodzi przez początek ukadu wspolrzednych ?
Prosze o pomoc
24 kwi 10:10
ICSP: a) b = 0
c) c = 0
24 kwi 10:14
Oliwia: Było to w zadaniach trudnych wiec myslalam ze to będzie trudniej

dziekuje
24 kwi 10:39
yht:
| | −b | |
oś symetrii paraboli to x= |
| a równanie osi OY to x=0 |
| | a | |
| | −b | |
więc żeby x= |
| oznaczało x=0, to musi być b=0 |
| | a | |
początek układu, czyli punkt (x,y) = (0,0) należy do wykresu funkcji, gdy po wstawieniu jego
współrzędnych dostajemy równość prawdziwą
więc równość 0=a*0
2+b*0+c jest prawdziwa, z niej wynika że 0=c
24 kwi 10:42
yht:
| | −b | | −b | |
oś symetrii paraboli to oczywiście x= |
| a nie x= |
| jak wcześniej napisałem |
| | 2a | | a | |
24 kwi 10:43
Oliwia: Tak ja to zauwazylam i sobie poprawiłam wczesniej w zeszcie
24 kwi 10:53