kwadrat rozcięto na dwa prostokąty o obwodach 12cm i 18cm.oblicz pola tych prost
natalka: kwadrat rozcięto na dwa prostokąty o obwodach 12cm i 18cm.oblicz pola tych prostokątów
3 sty 17:35
edyskam: a masz do tego zadania odpowiedzi?
mi wyszło pole1=5
p2=20
3 sty 18:06
edyskam: a− bok kwadratu
b−bok prostokąta1
c− bok prostokąta2
2a+2b=12
2a+2c=18
4a=12+18−2a
6a=30/:6
a=5
5+b=6
5+c=9
b=1
c=4
a=5
P1=a*b=5
P2=a*c=20
3 sty 18:12
Godzio:

2a+2b=18
2c+2b=12
a+b=9
c+b=6
4*b = 12+18−2b
6b=30
b=5
a=4
c= 1
P
1=cb = 5
P
2=ab = 20
3 sty 18:14
edyskam: byłam szybsza
3 sty 18:15
Godzio:
3 sty 18:18