Kwadratowa
Oliwia: Dla jakiej wartości parametru m dziedzina funkcji f(x)=
√m2+1+mx−x2
zawiera przedzial domknięty <0,4>
−x
2+mx+m
2+1≥0
Δ=b
2−4ac
Δ=m
2−4*(−1)*(m
2+1)
Δ= m
2+4m
2+4 =5m
2+4
Wyznaczam m
1 i m
2
| | −m−√5m2+4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
m1= |
| = |
| m+ |
| √5m2+4= |
| (m+√5m2+4) |
| | −2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −m+√5m2+4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
m2= |
| = |
| m− |
| √5m2+4= |
| (m−p{5m2+4) |
| | −2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
m należy < |
| (m−√5m2+4) , |
| (m+p{5m2+4) |
| | 2 | | 2 | |
Dziedzine wyznaczyłam ale nie wiem jak z tym warunkiem dalej
24 kwi 09:40
Oliwia: Ktos podpowie w tym zadaniu ?
24 kwi 10:07
ICSP: Wystarczy aby g(0) ≥ 0 i g(4) ≥ 0 gdzie g(x) = −x2 + mx + m2 + 1
24 kwi 10:13
Oliwia:

Dziekuje Tobie
czyli mam rozwiazac te dwie nierownosci i wyznaczyć czesc wspolna rozwiazan
Czyli w sumie niepotrzebnie wyznaczałam dziedzine te funkcji ?
g(0)≥0
0
2+m*0+m
2+1≥0
m
2+1≥0 ale to jest zawszse >0 czyli mam zapisac ze m należy do R ?
g(4)≥0
−(4)
2+m*4+m
2+1≥0
−16+4m+m
2+1≥0
m
2+4m−15≥0
Δ=b
2−4ac
Δ=16+60=76
| | −4−√76 | | 1 | |
m1= |
| =−2− |
| √76 <0 |
| | 2 | | 2 | |
| | −4+√76 | | 1 | |
m2= |
| = −2+ |
| √76>0 |
| | 2 | | 2 | |
m należy (−
∞ ,−2−0,5
√76>U<−2+0,5
√76,
∞)
Rozwiazaniem jest ten ostatni przedzial
Jeśli możesz to napisz dlaczego dales takie warunki ?
24 kwi 10:37
ICSP:

Przestudiuj rysunek i zastanów się które parabole są dobre a które nie.
Poziome kreski to przedział dziedziny.
24 kwi 10:46
Oliwia: Niebieska i zielona parabola jest dobra
czerwona natomiast nie
24 kwi 10:52
ICSP: i spójrz na wartości w punktach f(0) i f(4).
24 kwi 10:53
prosta:
popatrzcie też na wierzchołek
24 kwi 11:00
ICSP: prosta co ma tutaj wierzchołek do rzeczy ?
24 kwi 11:02
Oliwia: Już widze . One sa ≥0
dzięki za wyjaśnienie
24 kwi 11:03
prosta:
najwyraźniej wierzchołek w tym wypadku nie jest istotny
24 kwi 11:19