prosze pomocy
wojtek: samochod o masie 1500kg porusza sie z predkoscia 54km/h. oblicz sile jaka musi dzialac zeby
zatrzymac go przed przeszkoda w odleglosci 100m
24 kwi 00:16
Janek191:
m = 1 500 kg
v
0 = 54
kmh = 15
ms
| | 15 | |
v =v0 − at ⇒ 0 = 15 − a t ⇒ a t = 15 ⇒ t = |
| |
| | a | |
| | 15 | | 225 | | 225 | |
100 = 15* |
| − a* |
| = |
| |
| | a | | 2 a2 | | 2a | |
225 = 200 a
a = 1,125
więc
F = m*a = 1 500*1,125 = 1 687,5
Odp. F = 1 687,5 N
==============
24 kwi 08:57
Jack: Czy liczy sie tarcie/opor powietrza
24 kwi 09:31