jak to zrobić
nocotolo: Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiąOx oraz stycznymi do wykresu funkcji f(x) = x3 +3x2 −
5x − 9 poprowadzonymi w punktach x = −3 i x = −2.
24 kwi 00:01
nocotolo: Wyszło mi 490/36 ale nw czy to dobrze

Jaki tu powinien być wynik
24 kwi 00:02
Evelek: Ja to widze tak, znajdujemy równania tych prostych przechodzących przez te punkty. Aby to
zrobić to liczymy pochodną w tych punktach. Pochodna f'(x) = tgα = a (współczynnik kierunkowy
prostej).
A dalej to już z górki. Czy wynik dobry nie wiem, nie liczyłem, dałem pomysł.
24 kwi 00:10
nocotolo: A może mógłby ktoś policzyć, bo tylko tak sprawdzę czy gdzieś nie robię błędu
24 kwi 00:14
Evelek: wstaw swoje rozwiązanie, sprawdzimy.
24 kwi 00:16
nocotolo: szykujesz się do matury, policz do sprawdzenia sobie
24 kwi 00:17
nocotolo:
24 kwi 00:17
Evelek: 3125:18
tyle mi wyszło pole
24 kwi 00:33
Evelek: podstawa ma 12.5, wysokość 250/9
24 kwi 00:34
nocotolo: podstawa 3,5, jak Ci wyszło 12,5

? Jakie masz styczne
24 kwi 00:46
nocotolo: ja mam y=−4x+18 i y=−5x−5
24 kwi 00:47
Evelek: y = 4x + 54
y = −5x − 5
24 kwi 00:49
Evelek: f(−3) = −27 + 27 + 15 + 27
24 kwi 00:50
nocotolo: no jak f(−3)=6
i podstawiasz do równani prostej wychodzi b=18
24 kwi 00:51
nocotolo: ....+15−9, skąd masz to 27 na końcu, czy ja czegoś nie widzę
24 kwi 00:52
Evelek: a nawet nie...poprawiam.... f(−3) = 15, a ja pomnożyłem jeszcze wyraz wolny przez −3.
24 kwi 00:53
nocotolo: oczywiście ta styczna to mam y=4x+18 bez tego minusa to się tyczy posta z 00:47
24 kwi 00:53
Evelek: i jeszcze − 9 to mamy 6
24 kwi 00:54
Evelek: dobra, to czyli dobrze masz.
24 kwi 00:54
nocotolo: f(−3)=6 tak chyba powinno być
24 kwi 00:54
nocotolo: no i potem zrobiłem miejsca zerowe stycznych wyszło −4,5 i −1 czyli podstawa to 3,5
24 kwi 00:55
Evelek: a miejsce ich przecięcia na wzdłuż osi y to będzie wskazywało na wysokość
24 kwi 00:56