Oblicz wartość wyrażenia sin^4α-cos^4α.
Bez: Wiedząc, że cos2α=7/8, oblicz wartość wyrażenia sin
4α−cos
4α.
Zrobiłem po swojemu, ale niestety wynik nie zgadza się z tym w odpowiedziach. Proszę o
rozwiązanie, żebym mógł sprawdzić gdzie popełniłem bład.
23 kwi 23:12
pytajnik123: (Sin2α−cos2α)(sin2α+cos 2α)=−cos2α
23 kwi 23:14
Evelek: cos2x = cos2x − sin2x
23 kwi 23:15
Bez: Ok, wielkie dzięki za pomoc.
Okazało się, że wszystko zrobiłem dobrze, tylko napisałem, że 1/8:2 to 1/4 a nie 1/16
:emotikona napierdzielania głową o ścianę:. Chyba z 30 minut szukałem tego durnego błedu.
23 kwi 23:34