Planimetia
DSAA:

Jak udowodnic ze kat COB jest katem prostym?
23 kwi 22:58
W: Półproste BO oraz CO to dwusieczne kątów, to wynika z tego, że O to środek okręgu wpisanego w
trapez.
| | π | | π | |
Teraz |∠CBO| + |∠BCO| = 0.5 (|∠CBA| + |∠BCD|) = |
| , czyli |∠BOC| = |
| , QED. |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 23:05
jc: Może istnieje jakiś sprytny sposób, ale na pewno można liczyć kąty.
kąt DCO = kąt OCB = 1/2 * kąt DCB
kąt ABO = kąt OBC = 1/2 * kąt ABC
dodajemy stronami
kąt OCB + kąt OBC = 1/2 * 180o = 90o
Dlatego kąt BCO = 180o − kąt OCB − kąt OBC = 90o
To nie jest ładne rozwiązanie, ale jest.
23 kwi 23:05
Eta:

w każdym trapezie : 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o to γ=90
o
23 kwi 23:38
DSAA: o takie coś mi Eta chodziło

Dzięki wielkie!
24 kwi 00:42
jc:
24 kwi 00:51