wielomiany
xxxy: Dla pewnej wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=8x
8+6x
6+4x
4+2x
2+m przez x−2 jest równa 2014.Ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu
W przez 2x−4?
Czy da sie to jakos sprytnie policzyc bez tego dzielenia?
23 kwi 22:27
maturzysta: W(2) = ...
i liczysz.
Potem m przyrównasz do 2014 i powinno wyjsc.
23 kwi 22:36
xxxy: To zrobiłam, trzeba wyznaczyc reszte, a dzielenie jest bardzo długie, da sie jakos szybciej?
23 kwi 22:44
zef: Dzielenie nie jest wcale długie. Podziel to schematem Hornera.
2x−4 możesz zamienić na x−2.
23 kwi 22:47
Evelek: jak podstawisz pod x wartość 2 to otrzymasz dodawanie.... co ty chcesz tu dzielić?
23 kwi 22:54
Evelek: Twierdzenie o reszcie polecam poczytać.
23 kwi 22:55
ICSP: w(x) = p(x) * (x − 2) + r(x)
Jeżeli podstawimy w tej równości x = 2 dostaniemy :
r(2) = w(2)
a ponieważ dzielimy przez wielomian stopnia I więc reszta jest liczbą. Stąd:
w(2) = r − reszta z dzielenia.
23 kwi 23:32