funkcja dwłch zmiennych
Inżynier: Wyznacz dziedzinę
ln(lnx+2lny)
wyrażenie w nawiasie>0
Nie wiem tylko jak to dalej rozpisać
23 kwi 22:22
W: Po pierwsze to pod logarytmem mamy logarytmy, trzeba zacząć od ich dziedzin: x > 0 oraz y > 0.
Teraz główny logarytm: ln(x) + 2 ln(y) = ln(x) + ln(y2) = ln(x * y2) > 0 = ln(1). Ponieważ
logarytm naturalny to funkcja rosnąca, więc będzie, że x * y2 > 1, czyli y2 > 1 / x, dalej
zatem y > 1 / √x.
Zatem dziedzina funkcji to jest {(x, y) | x > 0 i y > 0 i y > 1 / √x}
23 kwi 22:43
23 kwi 22:44