styczna, pochodna
rafal: Na rysunku obok przedstawione są parabole będące wykresami dwóch funkcji:
f(x)= −14x2+1 oraz g(x)=x2−4x+6.
Napisz równania wszystkich wspólnych stycznych do tych parabol.
23 kwi 22:02
Janek191:
g(x) = x
2 − 4 x + 6
y = −2 x + 5 − kolor zielony
========
24 kwi 09:44
rafal: jakim sposobem to wyliczyć?
24 kwi 09:57
rafal: czy mozna to zrobic z wzoru na równanie styczne i z pochodnej? :
y = f'(x0)(x−x0)+f(x0)
y = g'(x0)(x−x0)+g(x0)
i teraz przyrównać współczynniki a, pierwszej i drugiej stycznej a potem przyrównać
współczynniki b pierwszej i drugiej stycznej i otrzymamy uklad równań, rozwiązać o mamy obie
styczne. dobrze mysle ?
24 kwi 10:10
rafal: halo
24 kwi 22:19