Trygonometria
Monika: Czy ktoś by mógł mi wytłumaczyć, skąd się to wzięło?
cos3x * cosx = 1−sin3x sinx
i zostało to zamienione na
cosx(cos2x−3sin2 x)cosx=1−sinx(3cos2 x−sin3x)sinx
a następnie
cosx(cos2 x−3sin2 x)−1+sin2 x(3cos2 x−sin2 x)=0
Z jakiej to własności się wzieło? z jakiego wzoru?
Mógłby ktoś wytłumaczyć po kolei?
23 kwi 20:41
yht:
cos3x * cosx = 1−sin3x sinx
skorzystano z tego, że cos3x = cos(2x+x) oraz sin3x = sin(2x+x)
następnie ze wzorów na cosinus i sinus sumy i wzorów na sinus i cosinus podwojonego kąta
23 kwi 21:13
Monika: wszystko już jasne, dziękuję
23 kwi 21:50