ciekawe zadanko z planimetrii
magicznyukf:

Trapez ABCD podzielono na trzy figury o równych polach. Sposób podziału pokazano na rysunku.
Wiedząc, że bok kwadratu CDEF jest równy 6, Oblicz cosinus kąta CBF. Zakoduj trzy pierwsze
cyfry rozwinięcia dziesiętnego.
23 kwi 20:40
wmboczek: z równości pól można wywnioskować:
a) AE=1/3AD − stosunek wysokości trapezów AE=3
b) GB=12 porównując pole kwadratu i trójkąta
potem jakieś Pitagorasy, Carnoty i wyjdzie
23 kwi 20:45
magicznyukf: cosinus tego kąta wyszedł mi
√153/15

Dosyć dziwna liczba

Jak mam z tego zakodowac cyfry
rozwiniecia dziesietnego?

Jak podziele wszystko w kalkulatorze to wychodzi 0,82462. Nie ma błedu w obliczeniach?
23 kwi 21:03