wielomiany
zz: dla jakich wartosci parametru a i b wielomian W(x) x4 + ax3 +bx2 + 3x − 9 jest podzielny
przez (x+3)2
23 kwi 20:34
zz:
23 kwi 20:37
zz: ?
23 kwi 20:41
yht:
P(x) = (x+3)2
Skoro W(x) ma być podzielny przez P(x), to
W(x)=P(x)*Q(x), gdzie Q(x) jest wielomianem 2−go stopnia
Q(x)=px2+qx+r
x4+ax3+bx2+3x−9 = (x+3)2*(px2+qx+r)
x4+ax3+bx2+3x−9 = (x2+6x+9)*(px2+qx+r)
x4+ax3+bx2+3x−9 = px4+qx3+rx2+6px3+6qx2+6rx+9px2+9qx+9r
x4+ax3+bx2+3x−9 = px4+(q+6p)x3+(r+6q+9p)x2+(6r+9q)+9r
z porównania współczynników lewej i prawej strony wynika, że
1=p
a=q+6p
b=r+6q+9p
3=6r+9q
−9=9r
z pierwszego i ostatniego masz p=1 oraz r=−1
z przedostatniego masz q=1
z drugiego od góry masz a=7
ze środkowego masz b=−1+6*1+9*1 czyli b=14
Odp. a=7, b=14
23 kwi 20:44
yht:
oczywiście można też rozwiązywać to pochodnymi, czyli z układu równań:
W(−3)=0
W'(−3)=0
23 kwi 20:45
zef: Według mnie 2 sposób łatwiejszy
23 kwi 20:48
yht:
zdecydowanie

pierwszy sposób pokazałem jakby ktos pochodnych nie kojarzył
23 kwi 20:52