pierwiastki równania, parametr
Smoq: Dla jakich wartośći parametru m jeden z pierwiastków równania (1−3m)x2 + (3m−1)x +4m2 = 0
jest połową drugiego pierwiastka?
Są chyba 3 warunki do spelnienia:
I. a≠0 czyli 1−3m≠0
II. Δ>0
III. x1=2x2
delta wyszła dosyć brzydko bo z hornera nie da się jej rozpisać: 48m3−7m2−6m+1
No a warunków z x1 i x2 nie mam pojęcia jak rozpisać na wzory Vieta, bo raczej nie z delty i
x1 i x2. Co można zrobić w tym zadaniu?
23 kwi 20:11
yht:
| | −b | |
policz p= |
| oraz zauważ, że |
| | 2a | |
| | x1+x2 | |
z warunków p = |
| oraz x1=2x2 dostajesz prosty układ równań |
| | 2 | |
23 kwi 20:35