wielomian, pochodna, podzielność, wykaż
Smoq: Wykaż, że jeżeli wielomian W(x) jest podzielny przez (x+3)3 to wielomian W'(x) jest podzielny
przez (x+3)2.
Dałem, że:
W(x)=(x−a)(x+3)3
później pochodna:
W'(x)=(x+3)3+(x−a)2(x+3)2
W'(−3)=0 // bo ma być podzielny przez tak jakby −3, tak?
po podstawieniu wychodzi, że 0=0, czyli git czy jednak to zły sposób?
23 kwi 20:05
Smoq: ref
24 kwi 21:51
Benny: W(x)=(x+3)3*Q(x)
W'(x)=3(x+3)2*Q(x)+Q'(x)*(x+3)3
W'(x)=(x+3)2(3Q(x)+Q'(x)(x+3))
W'(x)=(x+3)2*T(x)
24 kwi 21:54