ciąg rekurencyjny
Smoq: Ciąg (an) jest określony wzorem an+1 = 3−an dla każdej liczby naturalnej n≥1. Suma
pięćdziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa:
A)150
B)75
C)50
D)100
Intuicja mi podpowiada odp.: A, ale nie wiem w sumie czemu.
23 kwi 19:46
yht:
cały wzór ciągu przepisałeś ?
23 kwi 19:52
jc:
an+1+an = 3. Suma dowolnych 2 kolejnych wyrazów = 3.
50 wyrazów to 25 par kolejnych wyrazów, każda taka para to ... , razem ...
(dopowiedz sobie resztę)
23 kwi 19:57
Smoq: dzięki
23 kwi 20:00
Mariusz:
Jeśli chcesz znaleźć wzór jawny tego ciągu to
an=−an−1+3
∑n=0∞anxn=A(x)
∑n=1anxn=∑n=1−an−1xn+∑n=13xn
23 kwi 20:06
23 kwi 20:16