Wykresy i granice
5-latek :

Narysuj czesc wykresu funkcji f dla x≥1 a następnie znajdz granice limx→+
∞f(x) lub uzasadni
ze f nie ma takiej granicy
a) f(x)=sinx
c) f(x)= (−1)
[x]
d) f(x)=(−1)
[x]x
2
e) f(x)= (−1)
[x]x
−2
a) wiem jak narysować
Ale teraz mam dla x ≥1
| | 1 | |
czy jeśli π≈3,14 to 1 będzie |
| przedzialu <0,π> (dobrze ? |
| | 3 | |
Tutaj granica ta nie istnieje bo wartości tej funkcji sa w p;rzedziale <−1,1>
Reszte wykresow nie wiem jak mam narysować
23 kwi 19:46
5-latek :
23 kwi 21:14
5-latek :

b)
Taki wykres wyszedł w tym edytorze
Zmowu jaka granica? . Ta się zbliza do 0 raz z góry raz z dolu
23 kwi 22:27
Przemysław: To nie przeszkadza, granica jest 0.
23 kwi 22:51
5-latek : dziekuje CI

A na wykresie nr 1 ? Tez będzie granica 0?
23 kwi 22:52
Przemysław: Pytasz, czy sinx ma granicę 0 w ∞? Nie, można pokazać,
że jest dowolnie blisko dowolnej liczby z [−1,1].
Każda z tych liczb jest jego punktem skupienia, więc granicy nie ma.
23 kwi 22:55
Przemysław: Czekaj, lepiej nie zwracaj uwagi na to co właśnie napisałem, bo to chyba bzdury.
W każdym razie granicy nie ma.
23 kwi 22:56