Ile jest liczb czterocyfrowych o sumie cyfr 4
Marta: Ile jest liczb czterocyfrowych o sumie cyfr 4 ?
23 kwi 18:48
yht:
Pierwszy przypadek: 4 = 4+0
Drugi: 4 = 3+1
Trzeci: 4 = 2+2
Pierwszy: 4000 (1 liczba)
Drugi: 3100, 3010, 3001, 1300, 1030, 1003 (6 liczb)
Trzeci: 2200, 2020, 2002 (3 liczby)
Razem: 1+6+3 = 10 liczb
23 kwi 18:55
Mila:
Zapomniałeś o liczbach:
1111,
1120 6 liczb
2110 3 liczy
==============
20 liczb.
| | | |
= | =20 kombinacje z powtórzeniami |
| | |
23 kwi 21:22
yht:
racja, dzięki za poprawkę
23 kwi 21:25