funkcja
Fabix: Witam, szukałem odpowiedzi na to zadanie lecz nigdzie jej nie znalazłem, dlatego szukam pomocy
tutaj :
Treść : Funkcja f jest określona wzorem f(x) =−4x+3. Wraz ze wzrostem argumentu funkcji f o 2
wartość tej funkcji
(zadanie z arkuszy maturalnych teraz matura)
A. maleje o 5, B. maleje o 8, C, nie zmieni się, D. rośnie o 2
23 kwi 18:17
5-latek : f(0)=
f(2)=
f(4)=
f(6)=
f(8)=
itd. sprawdzaj
23 kwi 18:22
:):
B)
23 kwi 18:26
:):
f(x+2)=−4(x+2)+3= −4x+3 −8
wartość maleje o 8
23 kwi 18:27
Fabix: dlaczego nie maleje o 5 ? jeśli f(x+2) = −4(x+2)+3 = −4x−8+3 = −4x − 5 ?
23 kwi 18:35
:):
bo od 3 zmalała do −5 czyli o ile zmalała?
23 kwi 18:36
Fabix: aaa już wszystko wiem, dzięki bardzo !
23 kwi 18:39
:):
f(1) = −4+3 = −1 to f(1+2)= f(3)= −12+3= −9
f(2)= −8+3= −5 to f(4)= −16+3= −13
o ile zmalała?
23 kwi 18:39
Fabix: oczywiście o 8, wszystko się zgadza
23 kwi 18:44
Eta:
23 kwi 19:01