proszę o pomoc :))
Hope: Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana liczba nie jest podzielna ani przez 6, ani przez 15.
23 kwi 18:16
Mila:
X={1,2,...,2010}
A− wybrana liczba nie dzieli się przez 6 ani przez 15
A'− liczba dzieli się prze 6 lub przez 15
| 2010 | |
| =335 tyle liczb ze zbioru X dzieli się przez 6 |
| 6 | |
| 2010 | |
| =134 tyle liczb ze zbioru X dzieli się przez 15 |
| 15 | |
NWW(6,15)=30
| 2010 | |
| =67 tyle liczb ze zbioru X dzieli się przez i przez 6 i przez 15 |
| 30 | |
|A'|=335+134−67=402
|A|=2010−402=1608
| | 1608 | | 804 | | 268 | | 4 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2010 | | 1005 | | 335 | | 5 | |
23 kwi 23:26