Prawdopodobieństwo
Riw: Dzień dobry. Chciałam prosić o pomoc z następującym zadaniem: Prawdopodobieństwo wylosowania ze
| | k | |
zbioru Z={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} liczby k jest równe |
| . Ze zbioru Z losujemy po kolei |
| | 28 | |
dwie liczby, nie zwracając wylosowanej. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma wylosowanych
liczb jest liczbą parzystą, jeśli wiadomo, że liczby te nie są podzielne przez 3.
Kompletnie nie wiem co zrobić z informacją o liczbie k. Starałam się zrobić cokolwiek bez tego,
ale oczywiście nie wyszło mi nic prawidłowego. Za liczebność zbioru Ω przyjęłam sobie z reguły
mnożenia 7*6, w zbiorze A umieściłam pary które spełniłyby warunki (mianowicie 1,5; 1,7; 2,4;
| | 4 | |
4,2; 5,1; 5,7; 7,1; 7,5) i moim finalnym wynikiem było |
| , co jest bardzo dalekie od |
| | 21 | |
prawdy (znam odpowiedź do tego zadania). Czy muszę tu skorzystać z prawdopodobieństwa
warunkowego, gdzie A to parzysta suma, a B to niepodzielność przez 3? I jak w ogóle powiązać
informacje o liczbie k z tym zadaniem? Proszę o wskazówki.
23 kwi 17:27
Riw: Udało mi się to rozwiązać prawdopodobieństwem warunkowym, gdzie A∩B = {1,5; 1,7; 2,4; 4,2; 5,1;
5,7; 7,1; 7,5} a B={1,2; 1,4; 1,5; 1,7; 2,1; 2,4; 2,5; 2,7; 4,1; 4,2; 4,5; 4,7; 5,1; 5,2; 5,4;
| | k | |
5,7; 7,1; 7,2; 7,4; 7,5}, wiem już oczywiście o co chodziło z tym, że p(k)= |
| , ale ta |
| | 28 | |
droga rozwiązywania była dość mozolna i zastanawiam się, czy dało się to zrobić inaczej.
23 kwi 18:13
g:
Prawdopodobieństwo wylosowania przykładowej pary 7,5 to:
| | 5/28 | | 7/28 | |
P7,5 = 7/28 * |
| + 5/28 * |
| |
| | 1 − 7/28 | | 1 − 5/28 | |
Czytaj to tak: może być 7, 5 albo 5,7. Dla przypadku 7,5 najpierw losujemy 7 z p.stwem 7/28,
| | 5/28 | |
następnie z ograniczonego zbioru (bez 7) losujemy 5 z p.stwem |
| . |
| | 1 − 7/28 | |
Wynik końcowy to będzie suma S
1,5 + S
1,7 + .....
23 kwi 18:22
Gość: A dlaczego to by miało być tak, jak wyżej?
28 lut 18:26
PW: Riv, przestrzeń zdarzeń Z ma prawdopodobieństwa zdarzeń elementarnych podane wprost,
wzorem
Taka funkcja P spełnia wymagania stawiane prawdopodobieństwu, m.in.
| | 1 | | 2 | | 7 | | 28 | |
P(1)+P(2)+...+P(7)= |
| + |
| +...+ |
| = |
| =1. |
| | 28 | | 28 | | 28 | | 28 | |
Nie jest to jednak prawdopodobieństwo klasyczne − zdarzenia elementarne nie mają jednakowych
prawdopodobieństw.
Tymczasem Ty przymierzałeś się do liczenia na zasadzie klasycznej definicji prawdopodobieństwa
W dodatku przestrzeń Ω, w której masz działać, jest złożona z dwuelementowych podzbiorów
zbioru Z. Pierwszą rzeczą musi być:
− A jak w takim zbiorze Ω określić prawdopodobieństwo?
Widzisz, że dwuelementowych podzbiorów jest 42, ale przecież prawdopodobieństwo takiego
| | 1 | |
elementu nie może być równe |
| . |
| | 42 | |
28 lut 18:48
PW: Zresztą to też nieprawda, że 42. W Ω jest
zdarzeń elementarnych.
28 lut 18:52
Gość: Ano właśnie! Moim zdaniem to zadanie ma fuszerkę w treści. O ile jest dosyć intuicyjne, że
losowanie pierwszej liczby jest niezależne od losowania drugiej (czyli będziemy mnożyć
odpowiednie prawdopodobieństwa), o tyle z treści nie wynika, jak obliczać prawdopodobieństwo
przy drugim losowaniu — ze zmniejszonego zbioru Z.
28 lut 19:00
PW: Nie masz liczyć prawdopodobieństwa w pierwszym czy drugim losowaniu, lecz ustalić wzór na
prawdopodobieństwo dwuelementowego podzbioru.
Jak to ustalić? Chciałoby się, żeby prawdopodobieństwo w przestrzeni Z zdarzenia elementarnego
"wylosowano k" i prawdopodobieństwo w przestrzeni Ω zdarzenia "wylosowano k", czyli zdarzenia
sześcioelementowego
K={{x,k}: x∊Z∧x≠k}
były takie same.
28 lut 19:15
Gość: Zgoda, ale zadania szkolne nie wymagają tak formalnego podejścia. Oczywiście, w domyśle jest
tak, jak mówisz. W praktyce mając do czynienia ze zdarzeniami wieloetapowymi, nie raz rysuje
się po prostu drzewka i mnoży odpowiednie liczby, co formalnie odpowiada wzorowi
P(A∩B)=P(B)P(A|B). Dlatego nadal twierdzę, że wystarczyłoby wiedzieć, w jaki sposób obliczać w
naszej przestrzeni probabilistycznej odpowiednie pr. warunkowe, np. "za drugim losowaniem
siódemka, kiedy za pierwszym jedynka".
Tak czy owak, treść jest wybrakowana — i co do tego się zgadzamy.
28 lut 20:09
Gość: Nawiasem mówiąc, Ω powinna być raczej zbiorem par uporządkowanych. Mamy w końcu pierwsze i
drugie losowanie, a nie jedno, w którym uzyskujemy dwa wyniki.
28 lut 20:14
PW: Nie ma potrzeby. Losowanie bez zwracania daje te same efekty, co losowanie dwóch "za jednym
zamachem".
Do dalszego ciągu zadanie nie jest używana kolejność − każą tylko zsumować te liczby.
Rozważanie ciągów dwuelementowych tylko podwaja liczność Ω i każdego ze zdarzeń.
28 lut 20:20
Gość: Aha, i źle się tam wcześniej wyraziłem z tą niezależnością losowań. Chodziło mi po prostu o
stosowanie wzoru, który podałem wyżej.
28 lut 20:21
Gość: Nie ma potrzeby tego rozróżniać, kiedy mamy do czynienia z prawdopodobieństwem klasycznym, a
jak Ci doskonale wiadomo — tutaj nie mamy.
Skoro nie wiemy, z jaką przestrzenią probabilistyczną mamy do czynienia, to dlaczego miałoby
być tak, że wylosowanie jedynki, a potem siódemki ma takie samo prawdopodobieństwo co
wylosowanie w zmienionej kolejności?
Znalazłem w Internecie dwie propozycje podejścia do tego zadania (jedną tutaj). W obu autorzy
założyli, że po wylosowaniu pierwszej liczby prawdopodobieństwa wyników uzyskanych przy drugim
losowaniu układają się "proporcjonalnie do nominałów". Czyli jeśli za pierwszym razem wyszła
| | k | |
jedynka, to w zbiorze Z mamy sumę 27 i P(za drugim razem liczba k)= |
| . Jeśli za |
| | 27 | |
| | k | |
pierwszym dwójka, to P(za drugim razem k)= |
| itd. |
| | 26 | |
Gdyby tak przyjąć, to zadanie byłoby już dobrze postawione i można byłoby liczyć.
| | 1 | | 7 | | 7 | | 1 | |
Wtedy P(1, a potem 7)= |
| * |
| , zaś P(7, a potem 1)= |
| * |
| . |
| | 28 | | 27 | | 28 | | 21 | |
Tak więc bez pełnej treści nie można stwierdzić, że z całą pewnością za Ω można przyjąć zbiór
par nieuporządkowanych.
28 lut 20:36