wykres
5-latek : | | |x+1| | |
Znajdz wzor okreslajacy funkcje f(x)= |
| oddzielnie w każdym z trzech wybranych |
| | |x|+1 | |
przedzialow
Funkcja ta jest okreslona w całym zbiorze R bo mianownik jest zawszse dodatni
x+1=0 to x=−1
wiec przedzialy będą takie
1. x∊(−
∞,−1)
2. x∊<−1 0)
3. x∊<0,
∞)
W 1 przedziale funkcja ma wzor
| | −x−1 | | −x−1 | | x+1 | | 1(x−1)+2 | | 2 | |
y= |
| = − |
| = |
| = |
| = 1+ |
| |
| | −x+1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
===========
W drugim przedziale funkcja będzie okreslona wzorem
| | x+1 | | x+1 | | −x−1 | | 2x | |
y= |
| = − |
| = |
| =− |
| −1 |
| | −x+1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
==========
W trzecim przedziale będzie miała wzor
5-latek : | | |x|+1 | |
Rozwiaz zadanie zamieniajac funkcje f na g(x)= |
| |
| | |x+1| | |
D
f=R\{−1}
mamy te same przedzialy co poprzednio
Wiec w 1 przedziale funkcja g(x) jest opisana wzorem
| | −x+1 | | −x+1 | | x−1 | | 1(x+1)−2 | | 2 | |
y= |
| = − |
| = |
| = |
| = 1− |
| |
| | −x−1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
W drugim przedziale funkcja g(x) bedzie opisana wzorem
| | −x+1 | | 2 | |
g(x)= |
| = −1(x+1)+2}{x+1}= −1+ |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
W trzecim przedziale funkcja g(x) bedzie opisana wzorem