Dowód z ciągami
Corrado: Cześć! Znalazłem na necie takie zadanie na dowód, ale ciężko mi się za to zabrać, nie mam
pomysłu,
mógłby ktoś coś doradzić albo rozwiązać?
Dany jest ciąg geometryczny cn o pierwszym wyrazie c1=2 i ilorazie q=3.
Wykaż że ciąg an o wzorze ogólnym an=log6cn jest arytmetyczny.
Oblicz sumę jedenastu początkowych wyrazów i uzasadnij że jest ona liczbą całkowitą.
23 kwi 17:10
ICSP: cn = 2 * 3n − 1
ciąg an będzie arytmetyczny gdy :
an + 1 − an = constans
23 kwi 17:13
Corrado: A co dalej?
24 kwi 15:23
Tadeusz:
a
n=log
62*3
n−1 i licz
24 kwi 16:11