a<b<c
| h*a | h1*b | |||
P= | = | =
| ||
| 2 | 2 |
| ah | ||
h1= | ||
| b |
| h1 | h1 | a2h2 | 1 | ||||||||||||||
tgα = | = | = | * | = | |||||||||||||
| b−(a2−h12) | b−a2+h12) | b2 |
|
| h | ||
tgβ= | ||
| a−(b2−h2) |
| h | ||
tgγ= | ||
| a−(c2−h2) |
kombinowałem ale jednak nic z tego ktoś inny napewno Ci pomorze
tutaj i tak
początek troche zawaliłem
w trojkącie na przeciw najdłuższego boku leży kąt , który ma najwiekszą miarę
więc jeżeli a<b<c to: α<β<γ
ponieważ trójkąt jest ostrokątny , to α,β,γ €(0,90o)
a funkcja tg −−− jest rosnąca
to i tgα<tgβ<tgγ
c.b.d.o