| 7 | ||
Zdarzenia A i B sa jednakowo prawdopodbne, prawdopodobienstwo zdarzenia AuB jest rowne | ||
| 12 |
| 1 | ||
a zdarzenia A∩B jest rowne | , Oblicz prawdopodbienstwo zdarzenia A'uB. | |
| 4 |
| 7 | 1 | ||
= 2P(A) − | |||
| 12 | 4 |
| 5 | ||
z tego otrzymuje P(A)= | ||
| 12 |
Prosze o podpowiedz
| 7 | ||
P(AUB) = | = P(A) + P(B) − P(A∩B) | |
| 12 |
| 7 | 3 | 10 | ||||
2 P(A) = | + | = | ||||
| 12 | 12 | 12 |
| 5 | ||
P(A) = | ||
| 12 |
| 5 | 7 | |||
P(A' U B) = 1 − P(A) = 1 − | = | |||
| 12 | 12 |
| 5 | ||
Tez tak zrobilam, ale odpowiedz to | ![]() | |
| 6 |
| 5 | 3 | 12 − 2 | 10 | 5 | ||||||
P(A'UB) = 1 − P(A) + P(A∩B) = 1 − | + | = | = | = | ||||||
| 12 | 12 | 12 | 12 | 6 |
A ' − zielony
B − różowy
wiec P(A'UB) = 1 − P(A) + P(A∩B)