Styczna i sieczna
Kraterek: Przez punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A i sieczną okręgu,
przecinającą ten okrąg w punktach B i C.
Wykaż, że jeśli PB : BC = 1 : 3, PB < AB < BC.
Wykazanie, że PB < BC jest proste, gorzej z tym AB. Czy ktoś może pomóc?
23 kwi 16:28
Eta:

Z treści zadania : |PB|=x , |BC|=3x to |PC|=4x , x>0
z tw. o stycznej i siecznej:
|AP|
2=|PB|*|PC| ⇒ |AP|
2= 4x
2 ⇒ |AP|=2x
Z nierówności trójkąta (w trójkącie ) PAB
|AB|<|AP|+|BP| ⇒ |AB|< 3x=|BC| ⇒ |AB|<|BC|
i |AB|+|PB|>|AP| ⇒ |AB| > 2x−x=x=||PB| ⇒ |AB|>|PB|
zatem |PB|<|AB|<|BC|
c.n.w
23 kwi 17:20