cc
ff: dany jest trapez o katach ostrych rownych 30 i 45 stopni krotsza podstawa ma dlugosc 3 a
dluzsza 8
oblicz pole trazpezu
23 kwi 16:24
Jack:

dluzsza podstawa
x = 8 − 3 − h = 5 − h
wysokosci :
h = x
√3
zatem
x = 5−h = 5−x
√3
x+x
√3 = 5
x(1+
√3) = 5
| | 5 | | 5(1−√3) | | 5(√3−1) | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 1+√3 | | 1−3 | | 2 | |
zatem P = ...
23 kwi 16:31
:):

h+h
√3=5 ⇒ h(p(5}+1}=5 ⇒h=......
23 kwi 16:33
:):
poprawiam zapis
... ..⇒ h(√5+1) =5 ⇒ h=...
23 kwi 16:34
23 kwi 16:35
Kraterek: A skąd ten pierwiastek z 5

Pierwiastek z 3 powinien być.
23 kwi 16:36
Jack: aj, przeprasza odczytalem ze o katach ostrych 60 i 45...dlatego moje rozwiazanie jest bledne...
23 kwi 16:36
:):
√3 ma być −−− to literówka
23 kwi 16:48
:):
I jeszcze jedna literówka
23 kwi 16:49
ff: dziekuje :
23 kwi 16:49