Ciągi
Niktważny: Hej

Mam 2 zadanka, z którymi mam problem

1. Liczby 3,x,y,z,9 tworzą ciąg geometryczny, zatem iloczyn xyz jest równy

( 81
√2)
2. Liczby 222,x,y,z,444 tworzą ciąg arytmetyczny, zatem suma x+y+z jest równa

(999)
23 kwi 16:17
Niktważny: Prosze o pomoc

Próbowałam układami 3 równań, ale się pogmatwałam w tych kwadratach
23 kwi 16:23
5-latek : Raczej trudno odpowiadać komus kto sam określa siebie [Niktwazny]] .Nie sadzisz ?
Zadanie nr 1
{x=√3*y
{y=√x*z
{z=√9*y=3√y
wynika ten układ z twierdzenia o 3 kolejnyh wyrazach ciągu geometrycznego
23 kwi 16:26
Jerzy:
y
2 = xz ⇔ y =
√27
x*y*z = 27*
√27 = 81
√2
23 kwi 16:27
Niktważny: Dzięki za rade, zmienię nick

Układ ułożyłam, ale jak napisałam wcześniej nie mogę go
rozwiązać, bo coś mi cały czas się miesza
23 kwi 16:27
Niktważny: Dziękuję bardzo Jerzy
23 kwi 16:29
Jerzy:
2x = 222 + y
2z = 444 + y
2y = x + z
.... i dokończ
23 kwi 16:29
Jack: mam takie pytanko...
czy mozemy zalozyc ze q>0
bo jesli q<0
to wtedy x<0,y>0,z<0
z ciagu geometr.
x2 = 3y
ale wtedy juz x=√3y jest sprzeczne
23 kwi 16:34
Niktważny: Wszystko mi wyszło, dzięki wielkie
23 kwi 16:38
5-latek : Ajjj nie czepiaj się
Jack 
Nie wiem tez czy można się przyczepić do tego ze nie jest napisane ze wyrazy tak podane sa
kolejnymi wyrazmi tego ciągu
23 kwi 16:39
Jack: nie czepiam sie, tylko wg mnie to zalozenie skraca zadanie...a wcale tak byc nie musi jak
mowicie ; x
23 kwi 16:47
5-latek : Ale skoro wyszlo
23 kwi 16:49
Niktważny: Jack, ale czy to założenie bardzo wpłynie na zadanie ?
23 kwi 16:50
Jack: no masz rownania
x2 = 3y
y2 = xz
z2 = 9y
a ten uklad jest raczej dosyc ciezki do obliczenia...
23 kwi 16:59
Jerzy:
Nie wpłynie na nic...masz dobrze rozwiązane zadanie
23 kwi 17:07