matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postać kanoniczna
martinez555:
czy postać kanoniczna funkcji homograficznej y=
x+2
x
to będzie y=
4
x
+3
23 kwi 16:11
5-latek :
2
2
y=1+
=
+1
x
x
23 kwi 16:13
:):
x≠0
x+2
x
2
2
y=
=
+
= 1+
−−−− postać kanoniczna
x
x
x
x
23 kwi 16:14
5-latek :
Ta postac jest akuratnie bardzo latwa do odgadniecia w pamięci bo mamy z walsnosci dzialan na liczbach R
a±b
a
b
=
±
c
c
c
Sa inne trudniejszse
x
np. y=
x−1
23 kwi 16:19