wykaż
rafal: Wykaż, że istnieje liczba dodatnia a, dla której a2 + 1a < 313√220
23 kwi 15:57
5-latek : Zaraz ktoś CI pokaze linka gdzie już o to pytales
23 kwi 16:00
rafal: ale nie uzyskalem odpowiedzi nadal, chciałem wkleic jeszcze raz pytanie, bo wciaz nie rozumiem
jak to zrobic a tam była treść nieczytalna
23 kwi 16:01
jc: Już dzisiaj pisałeś i wiesz, że taka liczba istnieje, n.p. a = 2−1/3.
23 kwi 16:04
jc: No więc po kolei. Aby pokazać, że element spełniający posiadający dane
własności istnieje, wystarczy wskazać taki element.
| | 1 | |
a = 2−1/3= |
| posiada żądane własności. Będę używał pierwszej notacji |
| | 3√2 | |
bo na ekranie jest czytelniejsza.
a=2
−1/3 jest liczbą dodatnią.
| | 1 | | 2{1/3} | | 3 | |
a2 + |
| = 2−2/3 + 21/3 = |
| + 21/3 = |
| * 21/3 |
| | a | | 2 | | 2 | |
Czego nie rozumiesz?
23 kwi 16:10
rafal: JA rozumiem że ta liczba pasuje i zgadza sie nierówność ale musze to wykazać na oznaczeniach,
nie moge na zasadzie podstawiania losowych liczb tylko na zasadzie "litrkowej"
23 kwi 16:11
jc: Skąd wiesz, że musisz? Czy chodzi ot, że nauczyciel może spytać, skąd taki pomysł?
Jeśli tak, to podopowiem. Ale dobrze, jak będę wiedzial, czy to zadanie z gimnazjum,
liceum, czy szkoly wyższej.
23 kwi 16:28
rafal: liceum
23 kwi 18:06
jc: Czy potrafisz znaleźć najmniejszą wartość funkcji f(a) = a2 + 1/a dla dodatnich a?
Czy w ogóle szukaliście w szkole najmniejszych/największych wartości funkcji?
Moje rozwiązanie oparte na nierówności pomiędzy średnimi jest elementarne,
ale mniej oczywiste.
23 kwi 19:07
mat: można zrobić badanie zmienności funkcji (a3+1)/a. Funkcja ta ma jedno ekstremum lokalne
minimum, którym jest właśnie 2−1/3), następnie liczymy wartość tej funkcji dla znalezionego
a, i łatwo już potem pokazujemy że wartość lewej strony jest mniejsza od prawej.
Badanie zmienności funkcji jest troszkę długie bo trzeba zrobić wszystkie granice asymptoty,
ale przynajmniej widać jak znaleźliśmy szukane a.
24 kwi 23:22
jc: Tak źle nie jest.
f(a) = a2 +1/a
f'(a) = 2a − 1/a2 = 0 jeśli 2a3=1, czyli dla a = 2−1/3, sprawdzmy takie a i mamy
przykład.
Ale czy zadanie pojawiło się po, czy przed pochodnymi?
24 kwi 23:29
mat: to zadanie z przykładowej matury próbnej.
25 kwi 00:25