ciga geometryczny
Justyś: pierwszy wyraz nieskończonego ciągu geometrycznego (an) jest równy (−1). wyraz drugi, trzeci i
czwarty spełniają warunek: a3 −2a4=8a2+4.
a) oblicz iloraz ciągu (an)
b) określ, czy ciąg (an) jest rosnący czy malejący.
z gory dziekuje za pomoc
3 sty 17:03
Eta:
a) a1= −1
a1*q2 −2(a1*q3) = 8( a1*q)+4
−q2 +2q3 = −8q +4 => 2q3 −q2 +8q −4=0
to: q2( 2q −1) +4( 2q −1)=0 => (2q−1)(q2 +4)=0
to: 2q−1=0 v q2 +4=0 −−− sprzeczność
2q= 1 => q= 12
to an = a1*qn−1= −1*(12)n−1= −2*(12)n
b) q=12 => q€(0,1) i a1= −1 <0 to ciąg jest rosnący
bo: −1, −12, −14, −18,......
3 sty 17:32
Justyś: dzieki
3 sty 18:15