matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi
Stefano:
Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność szeregu:
∞
3
n
+n
∑
n3
n
+2
n
n=1 Hipoteza:Rozbieżność
3
n
1
3
n
+n
0<
=
≤
n3
n
+n3
n
2n
n3
n
+2
n
∞
1
∑
jest rozbieżny, bo p=1≤1, więc na mocy kryterium porównawczego
2n
n=1
∞
3
n
+n
∑
też jest rozbieżny
n3
n
+2
n
n=1 Sprawdzi ktoś?
23 kwi 15:53
jc:
o.k.
23 kwi 16:38
Stefano:
dziekuje
23 kwi 17:15