tg
szarlotka: miarą kąta rozwartego jest α i tgα jest czterokrotnością
1tgα. wyznacz miarę kąta α
wyrażoną w stopniach, w zaokrągleniu do całości.
tgα=
4tgα
(tgα−2)(tgα+2) =0
i 90<α<180
który tg wybrać? i jak mogę zapisać jego miarę w kątach? prosze o pomoc
23 kwi 15:48
:):
dla α∊(0,180) −−II ćw. tgα<0 −− ujemny
zatem tgα= −2
23 kwi 16:05
szarlotka: dzieki
23 kwi 16:19
szarlotka: ah i jeszcze pytanie bo tgα=2 w tablicach ma wartość 64stopnie
wiec dla −2 odejmujemy 64 od 180?
23 kwi 16:31
:):
tak
23 kwi 16:35