kolumny i wiersze
szarlotka: Zosia pewną liczbę kolejnych liczb podzielnych przez 3 (zaczynając od 0) wpisała w tabelę,
która miała tyle samo kolumn co wierszy. Gdy chciała wpisać te liczby w prostokątną tabelę,
która miała o 4 wiersze mniej niż poprzednia i o 6 kolumn więcej niż poprzednia to zostały jej
liczby. wyznacz największą liczbę podzielna przez 3 wpisaną przez Zosie do najwiekszej
kwadratowej tabeli spełniającej te warunki.
Nie wiem jak to ugryźć.
zapisałam
x
2=y
(x−4)(x+6)=

gdzie x to liczba wieszy, a y liczba wpisanych liczb
23 kwi 15:31
yht:
zostały jej .. liczby

2 liczby ? 3 liczby ? 4 liczby ?
23 kwi 15:39
szarlotka: no wlasnie tam tego nie ma napisanego
23 kwi 15:40
yht:
x2=y
(x−4)(x+6)=y−a, (x−4)>0, (x+6)>0
x−4>0 → x>4
gdzie a − ilość pozostałych liczb, a>0
x2+6x−4x−24 = y−a
x2+2x−24 = x2−a
a=24−2x
a>0
24−2x>0
−2x>−24
x<12
i wcześniej x>4 więc
x∊{5,6,7,8,9,10,11}
Liczby wpisywane do tabelek to: 0,3,6,9,12,15,...
więc tworzą ciąg arytmetyczny o wzorze ax=3x−3
w tabelce o wymiarach x na x
największą liczbą jest liczba o numerze x2
ostatnim wyrazem ciągu ax jest ax2
ax2 = 3x2−3
ponieważ x∊{5,6,7,8,9,10,11}, to zadanie ma 7 rozwiązań
1) 3*52−3 = 3*25−3 = 75−3 = 72
2) 3*62−3 = 3*36−3 = 108−3 = 105
3) 3*72−3 = 3*49−3 = 147−3 = 144
...
7) 3*112−3 = 3*121−3 = 363−3 = 360
Szukaną liczbą może być: 72, 108, 144, ... , 360
23 kwi 16:03
szarlotka: dlaczego ostatnim wyrazem ciągu jest ax2?
23 kwi 16:24
yht:
masz tabelkę o wymiarach x na x
w pierwszym wierszu zapiszesz x liczb
w drugim wierszu zapiszesz x liczb
w trzecim wierszu zapiszesz x liczb
...
w x−tym wierszu zapiszesz x liczb
zatem w tabelce x na x zapiszesz x2 liczb
no i ostatnią liczbą w ciągu ax = 3x2−3 będzie właśnie liczba ax2
23 kwi 16:27
yht:
w ciągu ax = 3x−3 a nie ax=3x2−3
23 kwi 16:29
yht:
aaaa do największej kwadratowej tabeli spełniajacej wymagania. czyli dla x=11
wtedy jeśli ax=3x−3
oraz ax2=3x2−3
dla x=11 będzie
3x2−3 = 3*121−3 = 363 − 3 = 360
szukana liczba to 360
23 kwi 16:51