matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oj
ojojoj:
W trójkącie prostokątnym ABC, gdzie |∠A|=90
o
, poprowadzono wysokość AD i środkową AS. Wykaż, że jeśli |DC|=|DS|, to kąty ostre trójkąta mają miary 30
o
i 60
o
. |∠B|=|∠BAS|=α |∠BSA|=180
o
−2α
r
|SD|=|DC|=
2
ΔSDA
r
2
cosβ=
⇒ β=60
o
r
|∠ASB|=180
o
−2α 180
o
−2α+β=180 β=2α α=30
o
α+γ+|∠A|=180
o
30
o
+γ+ 90
o
=180
o
γ=180
o
−120
o
=60
o
c.k.d proszę o sprawdzenie
23 kwi 14:58
viki:
Jeszcze jak napiszesz nie tak "rozwlekle" ...... to będzie ok Chyba,że na tym pustym polu po prawej będziesz grać w kółko i krzyżyk
23 kwi 15:23
ojojoj:
a co, chcesz zagrać ze mną?
23 kwi 15:42