Oblicz długość ramienia tego trapezu
kama0966: Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 10 i 4 ,
a ramiona są nachylone do dłuższej podstawy pod kątem 30 stopni.
Długość ramienia tego trapezu jest równa?
A.
√3 B.2
√3 C.3
√3 D.4
√3
Pomoże ktoś , wytłumaczy ?
23 kwi 14:42
Jerzy:
A czego nie rozumiesz w treści zadania ?
23 kwi 14:43
Jerzy:
23 kwi 14:46
zef:

A=4
B=10
x=3
Y=30
o
cos=x/h
6=h
√3
h=2
√3
h
2+x
2=c
2
12+9=c
2
c=
√21
Mam nadzieje ze nigdzie bledu nie zrobilem
23 kwi 14:46
zef: cos30
o=x/c
c=2
√3
Sorki za błąd.
23 kwi 14:47
:):
23 kwi 15:29
kama0966: Zef przy danych A=4 i B=10 i kątem 30 stopni. Nie rozumiem skąd wyszedł Ci wynik x=3 ? Jak?
23 kwi 17:33
Jerzy:
To nie wynik, to długość części podstawy
23 kwi 17:38
kama0966: Wiem , że to część podstawy Jerzy , po prostu nie wiedziałam jak ją obliczyć a teraz
znalazłam wzór ..x= a−b/2 .. tylko , że według tego wzoru wychodzi nam −3
23 kwi 18:39
23 kwi 18:43