Rownanie
Marlena333: Wyznacz wszystkie rozwiazania rownania 2sin2xcosx=sinx nalezace do przedzialu <0,2π> bardzo
prosze o pomoc:(
23 kwi 14:28
zef: 2sinxsinxcosx=sinx // sinx
2sinxcosx=1
sin2x=1
..
23 kwi 14:29
Jerzy:
...oj zef ... Ty jesteś maturzystą ?
23 kwi 14:31
23 kwi 14:31
zef: Jerzy maturkę mam za rok, teraz 2 liceum.
23 kwi 14:32
Jerzy:
nie wypisuj bzdur zef
23 kwi 14:32
Marlena333: Ale chyba nie mozna dzielic przez sinusa, bo moze byc ujemny, bo przedzial jest przez wszystkie
cwiartki
23 kwi 14:32
Jerzy:
Kto cię uczył, aby takie równanie dzielić obustronnie przez sinx ..MASAKRA !
23 kwi 14:33
zef: Sorki myślałem, że przedział <0,π>.
23 kwi 14:33
Marlena333: A skad sie to wzieloXD? Moglbys jakos bardziej rozpisac jak di tego doszedles?
23 kwi 14:33
Jerzy:
Marlena333 .. ciepło, ale nie o to chodzi ... może być równy 0 !
23 kwi 14:34
Marlena333: No to wiecie jak to zrobicXDDD?
23 kwi 14:36
Jerzy:
@zef .. nawet w przedziale <0,π> sinus zeruje się dwukrotnie !
23 kwi 14:38
zef: Jerzy a nie mógłbym rozpatrzyć tego równania w 2 przedziałach?
<0;π> i <π;2π>
Wiedząc że w 1 przedziale sin jest dodatni a w 2 ujemny i na końcu zsumować wyniki ?
23 kwi 14:39
ICSP: 2sin
2xcosx=sinx
sinx(sin2x − 1) = 0
sinx = 0 v sin2x = 1
| | π | |
x = kπ v x = |
| + kπ , k ∊ Z |
| | 4 | |
23 kwi 14:39
ICSP: Wybranie odpowiednich rozwiazań nie powinno być problemem.
23 kwi 14:39
Jerzy:
2sin2xcosx − sinx = 0 ... i wyłącz sinx przed nawias
23 kwi 14:39
Jerzy:
@zef .. . a po co utrudniać sobie życie ?
23 kwi 14:40
Marlena333: Matko.. Takie proste, mialam jakies zacmienie od nadmiaru naukiXDDD dzieki!
23 kwi 14:42
Jack: Calki sie liczy a rownania w trygonometrii juz nie xd
23 kwi 14:50
zef: Tak to jest jak trygonometrie miałem na poziomie podstawowym :<
23 kwi 14:51
Metis: Nie piernicz
zef 
Pochodne umiesz, całkujesz, bierzesz się się pochodne dwóch zmiennych i piszesz, że masz maturę
za dwa lata.
23 kwi 14:53
Jack: Bo tam nie ma czego rozbijac na rozszerzenie
23 kwi 14:53
ICSP: równania pewnie też na poziomie podstawowym. Na podstawie dzielenie przez 0 jest uznawane za
poprawne.
23 kwi 14:57
zef: Póki co z trygonometrii umiem tyle co umiałem w 1 klasie. Nie mieliśmy jeszcze nic o
okresowości, maksymalne przedziały jakie osiąga dana funkcja itd.
Wiem jedynie tyle co podpatrzę tutaj na forum
23 kwi 15:05
5-latek : zef 
ja tez teraz jestem w 2 liceum
23 kwi 15:54
zef: To dobrze wiedzieć
23 kwi 15:54