funcja rosnąca
martinez555: podaj przedziały, w których funkcja f(x)=x3−4x2−16x+7 jest rosnąca
23 kwi 13:57
ICSP: Czyli masz rozwiązać nierówność : f'(x) ≥ 0
23 kwi 13:58
Jerzy:
I tutaj schody
23 kwi 13:58
martinez555: haha dokładnie

kilka zadań, a tyle materiału do powtórzenia
23 kwi 13:59
Jerzy:
nie potrafisz policzyć pochodnej tej funkcji ?
23 kwi 14:00
Janek191:
f'(x) = 3 x
2 −8 x − 16
Δ = 64 − 4*3*(−16) = 64 + 192 = 256
√Δ = 16
a = 3 więc
| | 4 | |
f '(x) > 0 dla x ∊ ( −∞ , − |
| ) ∪ ( 4, +∞) |
| | 3 | |
| | 4 | |
Funkcja f rośnie w przedziałach: ( − ∞, − |
| ) , ( 4, +∞) |
| | 3 | |
| | 4 | |
a maleje w ( − |
| ,. 4). |
| | 3 | |
23 kwi 14:04
martinez555: dziękuję
23 kwi 14:06
Jack: Na maturze moze byc − podaj maksymalne przedzialy (czy cos w tym stylu) i wtedy wszedzie
domkniete przedzialy
23 kwi 15:00
maturzysta: dokładnie, Jack dobrze napisał, tam gdzie funkcja rośnie/maleje to przedziały domknięte,
zapamiętaj Janku bo błąd zrobiłeś.
23 kwi 15:22
5-latek : maturzysta
Może tak się zdarzyć ze
Janek 191 jest Twoim nauczycielem
23 kwi 15:31
Jack: nie zrobil wcale bledu, ja tez nigdy nie domykam jesli nie jest napisane ze trzeba
maksymalne...
bezpieczniej jest nie domykac, bo wtedy nie zrobisz bledu
kiedy domykasz to musisz sprawdzac czy wszystko co domykasz na pewno nalezalo do dziedziny itd.
wiec lepiej domykac tylko wtedy gdy jest to konieczne ^^
23 kwi 15:55