Układ równań
Poziomka7: Oblicz układ równań:
(x−6)2+(y−4)2=20
(x−2)2+(y−6)2=60
23 kwi 12:42
ICSP: Odejmij równania stronami. W ten sposób znajdziesz zależność między x oraz y. Wyznaczysz x albo
y z tej zależności i podstawisz do dowolnego równania dostając równanie kwadratowe.
Taki właśnie jest plan.
23 kwi 12:43
maturzysta: ICSP, a można tu pierwsze równanie pomnożyć przez 3 a potem przyrównać lewe strony równań
do siebie? Jak wygląda to odejmowanie stronami zaproponowane przez ciebie?
23 kwi 12:50
Poziomka7: Wyznaczyłam y=2x+13 i podstawiłam do pierwszego równania, niestety delta wyszła ujemna
23 kwi 12:52
ICSP: y = 2x − 13
23 kwi 12:56