symbol i oraz symbol lub
maturzysta: Kiedy stosujemy symbol ⋀ (i) a kiedy symbol ⋁ (lub) ? Bo wiem np. że przy rozwiązywaniu
równości, nierówności kwadratowych przy wyliczaniu x1 = ... x2 = ... stosujemy symbol ⋁
(lub). Przy rozwiązywaniu równości/nierówności trygonometrycznych też stosujemy ten symbol. A
kiedy stosujemy symbol ⋀ (i) ? Może ktoś rzucić kilka przykładów?
23 kwi 12:41
Przemysław: ∧ oznacza "i"
∨ oznacza "lub"
np. (x−1)(x+1)=0
ma rozwiązania x=1 lub x=−1, więc x=1 ∨ x=−1
jeżeli na przykład byłoby wyznaczyć dla jakich x:
(x−1)(x+1)≠0
to x nie może być 1 i x nie może być −1, czyli
x≠1 ∧ x≠−1
Inny przykład:
x ma być podzielne przez 2 i przez 3.
czyli ma istnieć k całkowite, że
x=2k
i ma istnieć l całkowite, że:
x=3l
czyli:
∃k∊ℤ: x=2k ∧ ∃l∊ℤ: x=3l
23 kwi 12:49
zef: ∧− część wspólna, "i"
V− suma, "lub"
23 kwi 12:50
maturzysta: Oki, czaje już....intuicyjnie trzeba troszku podejść..
23 kwi 12:51
ZKS:
Przemysław coś nie za bardzo.
(x − 1)(x + 1) ≠ 0
x ≠ 1 ∧ x ≠ −1 ⇒ sprzeczność
Z tego zapisu by wynikało, że x ∊ R, a przecież to nie prawda.
x ≠ 1 ∨ x ≠ −1 ⇒ x ∊ R \ {−1 ; 1}
23 kwi 12:53
Przemysław: @zef
Trochę się czepię, bo ∧ jest do zdań, a ∩ do zbiorów i chyba się nie mówi o części wspólnej
zdań
23 kwi 12:55
Przemysław: @ZKS
Przepraszam

Zamiast tu pisać powinienem się douczyć.
23 kwi 12:57
wmboczek: @ZKS coś nie halo przemyśl to raz jeszcze
23 kwi 12:58
ZKS:
wmboczek spójnik i to część wspólna zatem z zapisu wynikało by, że x ≠ −1 i jednocześnie
x ≠ 1, zatem taka sytuacja nigdy by nie zaszła, natomiast dając spójnik lub mamy x ≠ −1
lub x ≠ 1 (x różny od −1 lub x różny od 1). Teraz robimy tak mamy do dyspozycji cały zbiór
liczb rzeczywistych i z niego należałoby wyrzucić x ≠ ±1 tak? Należy zatem dać
x ∊ R ∧ (x ≠ −1 ∨ x ≠ 1) ⇒ x ∊ R \ {−1 ; 1}, a nie x ∊ R ∧ (x ≠ −1 ∧ x ≠ 1).
23 kwi 13:06
Jerzy:
@ZKS Nie nadążam ... "x ≠ −1 i jednocześnie x ≠ 1 , zatem taka sytuacja nigdy by nie
zaszła"
co masz na myśli ?
23 kwi 13:12
wmboczek: @ZKS to co powiesz o x=0? nie zachodzą tam oba warunki jednocześnie?
23 kwi 13:12
ZKS:
Chory trochę jestem i może mi się miesza.

Tak, przepraszam zwracam honor, nie wiem coś
sobie ubzdurałem, że spójnik i jako część wspólna nie wyrzuci nam, 1 oraz −1.
23 kwi 13:19
Jerzy:
W takim razie wracaj do zdrowia
23 kwi 13:24
ZKS:
Przemysław jak widzisz miałeś rację, nie wiem co mi się ubzdurało i to ja przepraszam,
szkoda tylko, że nie chciałeś podtrzymać swojej racji.
23 kwi 13:26
ZKS:
Dziękuje przed laptopem chociaż mi się w łóżku nie nudzi.
23 kwi 13:27
Przemysław: @ZKS
Ano może i tak.
Nawet jak miałem rację za pierwszym razem,
to pisząc drugą odpowiedź już racji nie miałem (a jednocześnie miałem rację,
ale tylko jeżeli potraktować tekst oddzielnie od intencji − bo można uznać, że
drugi wpis potępiał sam siebie, co nie miało miejsca, ale wydaje się ciekawe, gdyby miało
miejsce).
Jakaś pętla się robi w tym
23 kwi 21:05
prosta:
x≠ 1 ⇔ x∊R \ { 1 }
x≠ −1 ⇔ x∊R \ { −1 }
x≠ 1 ∧ x≠ −1 ⇔ x∊R\ { −1, 1 }
23 kwi 21:11