Równanie wielomianowe z parametrem
Kostuchna666: Określ stopień wielomianu W(x) w zależności od wartości parametru m (m∊R), jeśli:
W(x) = (||m – 4| + 1|– 2)x3 + (m3 + 5m2 – 9m – 45)x2 + (m2 + 2m – 15)x + 1.
23 kwi 12:37
Jerzy:
Rozwiąż trzy równania: współczynnik = 0 ... i wtedy ustalisz stopień
23 kwi 12:39
ICSP: albo jedno równanie
23 kwi 12:39
Kostuchna666: Jak rozwiązać równianie przy x3?
23 kwi 12:41
Jerzy:
⇔ IIm−4I + 1I = 2 ⇔ Im−4I + 1 = 2 lub Im−4I + 1 = −2 ⇔ .... licz dalej
23 kwi 12:44
zef: (||m−4|+1|−2)=0
Wtedy stopień będzie maksymalnie 2 itd
23 kwi 12:45
ICSP: ||m − 4| + 1| − 2 = 0
|m −4| + 1| = 2
|m − 4| + 1 = 2
|m − 4| = 1
m = 5 v m = 3
Rozpatrz dwa dwa przypadki osobno.
23 kwi 12:45