ff
ff: Po dwukrotnej obniżce ceny najpierw o 10%, później o 15% telewizor kosztuje 918 zł. Jaka była
pierwotna cena telewizora
23 kwi 11:45
maturzysta: 0.85x = 918zł
x = 1080zł
0.9x = 1080zł
x = 1200
23 kwi 11:48
ff: no nie bardzo
23 kwi 11:49
maturzysta: dwukrotnej...nie doczytałem...
23 kwi 11:49
maturzysta: ale wynik zły?
23 kwi 11:50
maturzysta: według mnie jest ok, 1200 * 0.9 * 0.85 = 918
23 kwi 11:50
ff: tak i chodzi o zroienie tego bez proporcji
23 kwi 11:51
Jerzy:
(0,9x)*0,85 = 918 ⇔ x = 1200
23 kwi 11:51
maturzysta: to powiedz czego oczekujesz jakiego rozwiązania, bo już się przestraszyłem, że sie na zadaniu z
podstawówki pomyliłem.
23 kwi 11:52
ff: ale dlaczego nie razy 0,85x
23 kwi 11:53
Jerzy:
bo szukasz 85% z obniżonej o 10% (0,9x) ceny x
23 kwi 11:55
Jerzy:
*0,85x − oznaczałoby, że mnożysz cenę razy cenę
23 kwi 11:58
maturzysta: Ostatnia cena po obniżkach wyniosła 918zł.
Pójdziemy wstecz.... jakaś cena x obniżona o 15% dała 918zł. Obliczamy to. Ja zastosowałem tu
proporcje. Mamy x = 1080zł. Teraz analogicznie nastepna obniżka. Jakaś cena tym razem inna,
więc poprawnie by było oznaczyć ją jako np. y, jakaś cena y obniżona o 10% wyszła 1080. Znowu
Wyliczamy z proporcji i mamy 1200.
Ja bym to w taki sposób rozwiązał, nie próbowałbym tu robić jednego równania chociaż da radę:
x*0.9*0.85 = 918
wyliczamy x i mamy to samo
23 kwi 12:00
ff: thx
23 kwi 12:01