całka oznaczona
przemo: oblicz pole figury ograniczonej przez krzywą y=cosh2x i prostą y=178
23 kwi 11:07
azeta: a jak np obliczysz pole figury ograniczonej przez krzywą y=x2 i prostą y=1?
23 kwi 11:39
g:
x2 = 1/2 arccosh(17/8) [ arccosh x = ln (x+√x2−1) ]
pole = 2 * ( 17/8 * x2 − ∫0x2 cosh 2x dx ) [ ∫ cosh x dx = sinh x + C ]
23 kwi 11:50
przemo: wzor znam tylko myslalem ze na początku trzeba cosh zamienic z definicji na
e2x+e−2x2 i przyrównać do 178 lecz nie mogę sobie poradzić z rozwiązaniem
takiego równania
23 kwi 11:51