Punkty przeciecia
Laura: Witam. Wie ktoś może jak obliczyć punkt wspólny dla dwóch funkcji? Wiem, że, na wykresie widać,
że to 2,2, ale jak to obliczyć ?
f (x)= −1/2x2 +4
g (x)= √2x
Må ktoś jakiś pomysł?
23 kwi 10:56
maturzysta: f(x) = g(x)
działaj.
23 kwi 10:57
Laura: To ✌ ja wiem tylko nie wiem jak z tego pierwiastka z 2x coś mądrego wywnioskować?
BTW takim sposobem nie da się nic obliczyć. Zresztą spróbuj sam
23 kwi 10:59
5-latek :

−0,5x
2+4=
√2x dla x≥0
Obie strony do potęgi drugiej
(−0,5x
2+4)
2=2x dalej Ty
23 kwi 11:01
maturzysta: Rozwiązałem, wszystko się zgadza.
23 kwi 11:03
Laura: A ja nie wiem jak to rozwiązać
0,25 x4−4x2+16−2x=0
23 kwi 11:59
ICSP: Podziel przez (x−2) a potem zastosuj wzory Cardano.
23 kwi 12:02
maturzysta: Stronami pomnożyć przez 4. Otrzymujemy x4 − 16x2 − 8x + 64 = 0
Równość ta jest równa dla x = 2. Duży ten wyraz wolny tylko...może ktoś ma jakiś szybki sposób
na ogarnięcie czegoś takiego...
23 kwi 12:02
5-latek : | 1 | |
| x4−4x2+16−2x=0 (mnoze przez 4 obie strony równania |
| 4 | |
x
4−16x
2−8x+64 =0
Może i można tu grupować (ja nie wiem jak
Wobec tego licze
W(1)≠0
w(2)=0
(x
4−16x
2−8x+64):(x−2)= x
3+2x
2−12x−32
x
3+2x
2−12x−32 =0
Na poziomie liceum (bo do niego chodzisz ) nie mamy pierwiastkow całkowitych
Wobec tego mamy tylko
x=2
Podstawiam x=2 do np. wzoru funkcji g(x)
g(x)=
√2*x=
√2*2= 2
Mam punkt przciecia P=(2,2)
23 kwi 12:18
Jurek:
Czy g(x) = √2 x czy g(x) = √2x ?
23 kwi 12:29
Jerzy:
g(x) = √2x to funkcja liniowa
23 kwi 12:33
Jurek:
Pytałem Laurę, bo może w treści zadania jest własnie funkcja g(x) = √2 x
23 kwi 12:45
ICSP: Bez różnicy.
x = 2 jes jedynym rozwiazaniem równania :
−0,5x2+4=√2x
23 kwi 12:51
Jurek:
Jest różnica w sposobie wyznaczenia współrzędnych wspólnego punktu wykresów.
W przypadku g(x) = √2 x mamy równanie kwadratowe, a nie równanie 4 stopnia.
23 kwi 12:57
Laura: √2x Jerzy, Oba pod pierwiastkiem
23 kwi 17:50
Laura: najsmieszniejsze, ze to zadanie za 5%
23 kwi 17:52
5-latek : Przeciez to zadanie jest latwe
Należy umiec rozwiazywc takie równania wielomianowe
Jak nie grupowanie to twierdzenie o pierwiastkach ch całkowitych lub wymiernych
Przepraszam ale jak chcesz studiować nawet w Danii jeśli tego nie potrafisz ?
23 kwi 17:57
5-latek : Lauro
A najsmieszniejszse jest to ze jak widzisz my już w przedszkolu takie równania rozwiązujemy
23 kwi 18:01
Laura: Nie da sie pogrupowac, zeby mialo sens i dawalo jakies sensowne informacje. A z ta metoda prob
i bledow tez mi sie nie widzi... Rownie dobrze, mozna bylo to zauwazyc na wykresie. Tam jest
wyraznie napisane OBLICZ. Wiec ja sadze, ze musi byc jakas inna metoda niz proby i bledy
23 kwi 18:42
Laura: Mhm, tylko ja nie chce studiowac matematyki raczej. Tylko radiografie lub inzynierie
oprogramowania
23 kwi 18:44
5-latek : To w takim razie muszse z przykroscia stweirdzic ze jeśli piszsesz metoda prob i bledow to
nieznasz tw Bezout i Tw o wymiernych pierwiastkach równania .
Jest mi z tego powodu przykro
23 kwi 18:46
Laura: W(1)≠0
w(2)=0
to jest metoda prob i bledow.
23 kwi 18:53
5-latek : Ja myslaem ze w Danii matematyka stoi na wysokim poziomie
Nawet Janek 191 kazal mi czytac Twoje posty
Ale widze ze jest jeszcze gorzej niż u nas .
Z takimi wiadomościami (nie krytykuje Ciebie tutaj ) ale u nas po 1 polroczu −jeśli nie sa
prywatne wypadasz .
Nie wiem jak tam jest ale jeśli inzynieria oprogamowania to tym bardziej matematyka .
Po prostu . Nie wiem co mam sadzic o tym . Może już nie będę pisal ?
23 kwi 18:55
Laura: hmmm. Ja chodzilam do technikum w Polsce i nic takiego nie mialam, zadnych twierdzen, ani
niczego. Nie wiem jak bylo za komuny bo troche mlodsza jestem, ale widocznie sie bardzo
pogorszylo. A mature zdawalam w Polsce w 2013 roku.
A w ogole o co Ci chodzi? Nie wiem, czy mi czegos zazdroscisz czy cos skoro wytykasz mi
niewiedze? Ja zaczelam sie uczyc tutaj matematyki od stycznia. A, ze mam braki to wiem, nie
mowie, ze tak nie jest. W Danii jest duzo wyzszy poziom niz w Polsce i dlatego
min. pisze na forum, zeby zrozumiec, nauczyc sie i zaliczyc wszystko

Nie wiem skad w Tobie taka antypatia wobec mnie...
Mam nadzieje, ze masz po prostu zly dzien i jutro juz bedziesz mily
23 kwi 19:00
Laura: A i na inzynierii oprogramowania (informatyka) nie ma juz praktycznie zadnej matematyki poza
poziomem szkoly podstawowej (moj narzeczony skonczyl ten sam kierunek i teraz pracuje po nim),
wiec nie mam sie co martwic. Na radiografii tym bardziej.
23 kwi 19:01
5-latek : To w takim razie powodzenia

A na zdrowie
23 kwi 19:21