dowód
rafal: Wykaż że istnieje liczba a dla której a2 + 1a < 313√220
23 kwi 09:57
rafal: liczba dodatnia a*
23 kwi 09:57
rafal: Wykaż, że istnieje liczba dodatnia a, dla której a2 + 1a < 313√220
23 kwi 09:59
rafal: czy moge za pomocą pochodnej to zrobic?
23 kwi 10:02
maturzysta: Ja bym to pomnozyl przez 20, potem przez a i wtedy...
23 kwi 10:07
rafal: nie mozna przez a bo to nierówność
23 kwi 10:08
maturzysta: To przerzuć na jedna stronę i pomnożyć przez a
2 .
23 kwi 10:09
maturzysta: Rozwiązałem i doszedłem do 20a4 − 31 3√2 a2 + 20a2 < 0
Tan gdzie trojka to pierwiastek trzeciego stopnia.
23 kwi 10:17
5-latek : Post 10:08
Ale pisze ze a ma być dodatnie to dlaczego nie można ?
23 kwi 10:22
jc: | | 3 | | 31 | |
Dla a = 2−1/3 mamy: a2 + 1/a = |
| * 21/3 < |
| * 21/3. |
| | 2 | | 20 | |
23 kwi 10:29
maturzysta: 5latek, jeśli mianownik może być zarówno ujemny jak i dodatni to nie wystarczy pomnożyć w tym
wypadku przez samo a, bo nie znamy znaku. Dla bezpieczeństwa mnożymy przez a2.
23 kwi 10:32
Jack: ; o
Potwierdzam co napisal 5−latek.
maturzysta − Ciebie nie rozumiem
23 kwi 10:42
5-latek : Czesc
Jack
23 kwi 10:44
Jack: Hejka ; )
23 kwi 10:45
maturzysta: Podam przykład:
Takie wyrażenie rozwiązujemy mnożąc przez x
2. I podobną sytuacje mamy w zadaniu w tym poście.
23 kwi 10:48
Jack: Ale jak bys mial informacje ze iks jest dodatni to smialo mozesz pomnozyc przez x...
23 kwi 10:50
maturzysta: Dopiero teraz zauważyłem, że rafal dopisał dalej że a jest dodatnie... No ale masz racje, jak
mianownik dodatni to wystarczy przez x.
23 kwi 10:52
5-latek : Maturzysta masz w trsci zadania napisane a dodatnie wiec a>0
Co do postu 10:48
Możesz tak ale możesz również tak
| W(x) | |
| <0 ⇔W(x)*P(x)<0 |
| P(x) | |
zamieniasz postac ilorazowa na iloczynowa (tutaj chodzi o to ze znak ilorazu jest taki sam
jak iloczynu
Dostajesz wtedy nierowsc wielomianowa która latwiej rozwiazac
23 kwi 10:54
maturzysta: W twoim przykładzie z 10:54 można tak robić ale gdy wiemy, że mianownik na pewno dodatni, czyli
np. wartość bezwzględna się tam znajduje. Dobrze rozumiem?
Gdyby tam było w mianowniku −x to wtedy nie wystarczy pomnożyć licznika przez mianownik?
23 kwi 10:59
5-latek : Najlepiej będzie jak to sobie poćwiczysz na przykładach
23 kwi 11:06
jc: a=2
1/3 spełnia nierównosć. To że interesuje nas tylko dodatnie a zostało dopowiedziane
zaraz po treści zadania.
Skąd pomysł na taką wartość a?
Nierówność pomiędzy średnią arytmetyczną i geometryczną:
| a2 + 1/(2a) + 1/(2a) | |
| ≥ [ a2 * 1/(2a) * 1/(2a) ]1/3 = 2−2/3 |
| 3 | |
przy czym równość zachodzi tylko dla równych składników.
Mamy więc nierównośc
Równość mamy dla a
2 = 1/2. Podstawiamy, sprawdzamy i koniec.
23 kwi 11:09
jc: Poprawka ... Równośc mamy dla a2 = 1/(2a).
23 kwi 11:26
rafal: nie można przemnożyć przez samo a bo nie wiemy jakie to a jest − czy jest dodatnie czy ujemne.
To że a jest ujemne to jest TEZA natomiast musimy to wykazać teraz, czyli robimy tak jakbysmy
nie wiedzieli jakie to a jest. Za pomnozenie przez samo a dostaniemy 0 pkt na egzaminach bo
"działaliśmy na tezie".
23 kwi 12:05
Lech Roch: Może ktoś to rozpisać po ludzku?
23 kwi 12:14
5-latek : Jeszcze należy rozroznic co to jest teza a co zalozenie
Jeżeli .... (to zalozenie to..... (teza
23 kwi 12:21
jc: rafal Najpierw piszsz, że a jest dodatnie, a teraz piszesz, że nie wiemy. To jak?
Założenie, że a jest dodatnie jest ważne w tym zadaniu. Bez tego założenia zadanie byłoby zbyt
proste.
Dla dowolnej liczby k wskazalibyśmy bez trudu liczbę a taką, że a2 + 1/a < k.
Np. a2 + 1/a < −30 dla a=−0.01.
23 kwi 12:37