.
czekolada: wartość wyrażenia tg30*tg40*tg50 jest równa?
23 kwi 09:55
5-latek : tgα*ctgα=1
==========
tg50=tg(90−40)= ctg40
Dzialaj dalej
23 kwi 10:04
czekolada: nadal nie jest to jasne dla mnie
23 kwi 10:14
5-latek : To w takim ukladadzie masz wielki problem ale to twój problem
Naucz się wzorow redukcyjnych
tg30
o ile to jest to powinno być wiadomo
OProcz jedynki trygonometrycznej
czyli sin
2α+cos
2α=1
istnieje jeszcze jedna jedynka trygonometryczna
tgα*ctgα=1
| | 1 | |
Przeciez wiesz ze ctgα= |
| |
| | tgα | |
TYle powinno pomoc w zrozumieniu zadania
23 kwi 10:18
maturzysta: Nie uczą w liceum jedynki trygonometrycznej z tg i ctg.
23 kwi 10:49
Jack: Bo to jest oczywiste...nie ma sensu uczyc... A wlasciwie samo sie rzuca ze jak sa odwrotne to
ich iloczyn = 1
23 kwi 10:52
maturzysta: Nie każdy na to wpadnie i to zauważy..

Co do zadania: tg30 znamy. tg50 to tak jak 5−latek napisał jest to ctg40. Zostaje nam pomnożyć:
tg40 * ctg 40 = 1. Czyli zostaje nam wynik tg30.
23 kwi 10:55
czekolada: Wydaje mi się, że to forum jest po to, aby pomagać, a nie krytykować czyjeś umiejętności. Jeden
ma smykałkę do przedmiotów ścisłych, drugi do przedmiotów humanistycznych. Nikt nie jest
idealny.
Pomimo wszystko, dzięki za pomoc.
23 kwi 11:08
5-latek : | | 1 | |
tak samo przecież tgα= |
| |
| | ctgα | |
23 kwi 11:09
5-latek : Czekolada daruj sobie takie teksty na przyszlosc OK?
23 kwi 11:10
czekolada: cóż za uprzejmość.
23 kwi 11:12
5-latek : Wiec tak
czekolada dostalas w moim przekonaniu maksymalna pomoc w tym zadaniu .
Poza tym pokaz gdzie krytykowałem Twoje umiejetnosci ? Gdzie w którym momencie ?
TO ze napisałem ze masz problem duzy ?
Ja staram się nikogo nie obrazac i krytykować ale takie Twoje pisanie to trochę denerwuje
Powodzenia na maturze
23 kwi 11:18
ICSP: 5−latek staje się zły

Bardzo dobrze
23 kwi 11:41
5-latek : Witaj
23 kwi 11:43
ICSP: Witaj witaj
23 kwi 11:45