planimetria, uzasadnij
rafal: Prosze o zrobienie zadania 13, bo nie wiem jak sieza to zabrac a to zadanie za 3 punkty.
Wklejam link bo ciezko byloby mi przerysowac rysunek.
http://www.zadania.info/n/4533814 − arkusz "zadania na poziomie rozszerzonym"
23 kwi 09:24
5-latek : rafal
Z tym info to z tego co wiem nie rozwiazuja tych zadań tutaj dopóki nie pokaza się
rozwiązania u nich . Tak cos kiedyś wspominala Mila jeśli chodzi o próbne matury
Poczekaj do jutra .
23 kwi 09:41
maturzysta: Sympatyczne zadanko, dam sposób, jak nie wyjdzie to pomogę rozwiązać.
Zastosujemy tu wzór na sumę szeregu geometrycznego czyli S
n = a
1 / (1 − q)
Pierwsze kolo ma promień r. Drugie po dokładnym przeanalizowaniu ma 1/2r. Następne kolo ma
promień 1/4r.
Potrzebna nan długość okręgu. Wzór to l = 2πr. Czyli pierwszy ma długość taka jak wzór.
Następne kolo ma długość l = 2π*1/2r. I to nam wystarcza. Aby znalezc iloraz dzielimy drugi
obwód przez pierwszy. Nasze a
1 to będzie pierwszy wyraz ciągu.
A teraz pomyśl jak to pociągnąć dalej.
23 kwi 09:44
nocotolo: jak to zrobić pomoże ktoś
24 kwi 16:51
psychodela: @maturzysta. Ale tam jest od o2017, o2018,...,o20160. Czyli mamy tutaj ciąg skończony i wydaje
mi się, że nie możemy tutaj użyć wzoru na nieskończony szereg geometryczny
25 kwi 12:32