równanie
wera11: Rozwiąż równanie:
sin3x+cos3x=1
Kilka dni wpisałam to zadanie i zniknęło
23 kwi 09:22
5-latek : Może zacząć tak
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) z tego wzoru ?
23 kwi 09:27
jc: Zadanie wraz z rozwiązaniem pojawiło się na forum już kilka razy.
Wydaje mi się, że proponowano mniej więcej takie rozwiązanie:
sin3 x + cos3 x = 1 = sin2 x + cos2 x
0 = (1 − sin x) sin2 x + (1 − cos x) cos2 x
(1 − sin x) sin2 x ≥ 0, (1 − cos x) cos2 x ≥ 0
A więc (1 − sin x) sin2 x = 0, co oznacza, że sin x = 1 lub sin x = 0,
oraz (1 − cos x) cos2 x = 0, co oznacza, że cos x = 1, lub cos x = 0.
Mamy dwie możliwości: sin x = 0, cos x = 1 lub sin x = 1, cos x = 0.
x = 2kπ lub x = π/4 + 2kπ
23 kwi 09:45